Over Henk

Boetseren is voor Henk Stoelhorst een ontspannende bezigheid. Met boetseren ben je met je handen bezig, het vraagt aandacht maar tegelijkertijd zet het je gedachten op een ander spoor, het maakt je vrij, heerlijk om te doen.

 

Henk wordt geïnspireerd door de natuurlijke vormen van het menselijk lichaam. Een model vormt daarbij meestal de basis voor een meer of minder vrije “vertaling” in een beeld. Hij boetseert bij voorkeur torso’s in verschillende afmetingen, maar maakt ook portretten (beter gezegd: koppen). Als materiaal gebruikt hij grove chamotte, een kleisoort die zich heel goed al knedend laat verwerken. Als het boetseerwerk voor een beeld klaar is dan wordt het beeld gedroogd en na droging kan het worden gebakken. Het resultaat is een “terra cotta” beeld dat zo hard is als baksteen en zeer robuust is. Afhankelijk van de soort klei krijgt het resultaat na het bakproces zijn eigen kleur: rood, wit of bruin. Soms wordt door het aanbrengen van een waslaag nog een extra glans effect toegevoegd.

 

Henk heeft een opleiding modelboetseren gevolgd op de Vrije Akademie in Delft bij Johanna van Dongen. De afgelopen jaren krijgt hij les van Ad Haring, beeldend kunstenaar in Delft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb